© Rid och Körsällspaket Sporren 2019. Har du några frågor? /  Hör av dig till falttavlansporren@gmail.com

  • Facebook
  • Instagram

VILKA ÄR VI?

Rid och Körsällskapet Sporren, 40 år

Rid och Körsällskapet Sporren bildades 1979 av några ungdomar ute på landsbygden som ville lära sig mer om hästar. Man träffades varje lördag förmiddag för att rida tillsammans, fika och lära varandra allt man kunde om hästar. Så småningom byggdes det en paddock i Björkeryd och klubben utveck­lades med träningar, tävlingar och ett växande medlemsantal.

 

När Blekinge Naturbruksgymnasium i Bräkne-Hoby byggde ett ridhus år 2000 flyttades verksamheten dit. Klubben kunde då även hålla träningar och tävlingar under vintern. Därigenom har verksamheten vuxit till fler träningstillfällen och tävlingar på högre nivå.

Förra året kompletterades anläggningen med en stor grusbana som ligger i direkt anslutning till ridhuset. Den har måtten 70 * 100 meter och kan därmed antingen husera tre dressyrbanor eller en stor hoppbana med framhoppning på samma underlag.

 

Framridning sker på den gamla paddocken som ligger direkt intill. Vid dåligt väder kan även ridhuset användas.

 

Under Lag-SM kommer vår gräsbana användas till ytterligare tre dressyrbanor. Därefter fungerar den som framhoppning inför terrängprovet.

Föreningen har sedan vuxit snabbt. Vi är nu den klubb i Blekinge som har flest aktiva tävlingsryttare. Det arrangeras träningar och tävlingar på olika nivåer, från knatteklasser till högre, både inom hoppning, dressyr och fälttävlan. 

 

Satsningen på fälttävlan är vi ensamma om i Blekinge. 2014 byggdes en fin terrängbana i Bräkne-Hoby.

 

Ett stort vattenhinder ligger i centrum på banan och det har lockat många ryttare till våra terrängträningar. Flera ryttare tränar regelbundet på terräng­banan. Andra förgyller den vanliga träningen med terrängträning då och då.

Mycket av servicen under tävlingen uppnås genom vårt samarbete med Blekinge Naturbruks­gymnasium. De serverar frukost och lunch i sin restaurang, de erbjuder boende i internatet och de öppnar upp sina lokaler så att vi får tillgång till duschar och toaletter.

 

De erbjuder även mark till uppstallning, ridning, parkering och uppställning av husvagnar och husbilar. Vi har dessutom ett samarbete med Folkhögskolan som ligger i direkt anslutning till tävlingsområdet. Även där erbjuds boende.